top of page
Forfatters billedeBørneBiopaten Vicky

Omega dit og dat

I har sikkert hørt om Omega i sammenhæng med fedtsyrer. Men hvad er forskel mellem Omega dit og dat, og hvad har dit barn brug for?


Omega 3, 6 og 9 er de Omega fedtsyrer man hører mest om. Omega og nummeret efter har en kemisk betydning. En fedtsyrer består af flere atomer. Visse af disse atomer har et åbent bindingsted, hvor den kan binde sig til en anden atom. Omega 3 har så ‘åbningen’ på tredje atom, Omega 6 på sjette atom osv - meget simpelt forklaring. Så

det er en måde at skelne mellem dem. Men VIRKNINGEN i kroppen er meget forskellig mellem disse og derfor så vigtig at forstå.


Omega 3 er ‘alfa og omega’ for hjerne og nerbestystemet. Der findes 2 slags versioner af Omega 3 som er særdeles vigtig for børns hjerner og udvikling. De benævnes EPA og DHA. Og forholdet mellem disse er noget en Biopat kigger på når de ordinerer Omega 3 til et barn - det er nemlig forskelligt, hvad et barn har brug for.


Omega 3 fås fra chiafrø, boragoolie (borago er en blomst), hørfrøolie, algeolie og fiske olie. Når et barn har stort behov for EPA og DHA så anbefales fiskeolie eller algeolie, da disse er på et stadie hvor kroppen hurtigere kan få udbyttet af disse fedtsyrer. Chiafrø og hørfrø skal fx igennem en del nedbrydning og konvertering i kroppen inden de når stadie af EPA og DHA, og derfor ikke optimalt hvis man har brug for en terapeutisk virkning af lige præcis de fedtsyrer i en specifik dosis. Men hørfrø og chia har stadig mange gavnlige virkninger og kan tages udover fiskeolien.


Omega 6 er en fedtsyre vi nemt får gennem kosten ved fx solsikkeolie, raspsolie og fedt i kød. Problemet er at ofte er den omega 6 olie ikke i optimal tilstand. Rapsolien fks er blevet stegt på høj temperatur og derfor ændret kemisk, så den ikke er gavnlig for kroppens celler. Så jeg fraråder at man steger i vegetabilske olier, på nær kokosolie og olivenolie. Rigtig smør er også helt fint at stege i (ikke blandingsprodukt eller margarine - men ren smør). Der er dog en Omega 6 olie som kan være nyttig at få - og som jeg ordinerer til baby og børn i sammenhæng med fks eksem - og det er GLA. GLA er en omega 6 fedtsyre, som findes i visse frø

og den er ekstremt god til problem hud og er faktisk en naturlig del af amme mælken, som baby får. Denne GLA er antiinflammatorisk.


Omega 9 fås i god mængde fra olivenolie, som kan bruges på børns mad og som kan steges i.


Et bud og eksempel på hvad jeg kan finde på at ordinere til et barn med fx behov for flere fedtsyrer - det kan fx være for hjernen, nerver og hud kunne være:


hørfrø (1-3 teskeer) (afhængig af alder og tilstand)


fiskeolie (1-3 kapsler eller alternativt flydende) (afhængig af alder og tilstand)


kæmpenatlys olie (1-6 kapsler af 500 mg GLA) (afhængig af alder og tilstand)


Det er en god ide at få en Biopat konsultation, for at vide præcis hvor meget og hvilke fedtsyre produkt, der har det rette forhold til netop dit barn.


At tage forkert olie eller for meget af det kan faktisk i nogle tilfælde give de symptomer man prøver at fjerne - men sådan er det med meget af det gode. Man skal ha det i rette mængder og forhold, fordi alle kroppe er forskellig og manglerne og behov individuelle.


Et produkt jeg har haft stor erfarenhed og gode resultater med er Equazen. Det er en fiskeolie med højt indehold af EPA og DHA, og her er EPA højere end DHA, og de har god forskning bag sig mht gode resultater på børn med koncentrationsbesvær osv. Så den er ofte med på mine programmer når det er set område vi er ude i at afhjælpe.




3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Honninghjerte med grøntsag 💚🎄

Så lykkedes det at få lavet honninghjerter uden raffineret sukker og gluten - og med en grøntsag. Så sunde er de :) Her får du en...

Zink & Immunforsvar

Zink er helt unikt i så mange af kroppens processer - specielt immunforsvaret. Den kan beskytte mod vira. Den kan forhindre at RSV kan...

D vitamin og RSV

En intressant artikel fra PubMed hvor de undersøgte 125 børn med alvorlig RSV (Respiratory Syncitial Virus). RSV er et virus som giver...

Comentarios


bottom of page